Tuesday, January 18, 2011

Bersatu mengembalikan kegemilangan ISLAM.

Assalamualaikum....
Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Allah kerana mengurniakan kita nikmat iman dan Islam. Selawat dan salam ke atas junjungan besar Rasulullah SAW, para sahabat, muslimin dan muslimat yang sentiasa berjuang di jalan ALLAH...


Sambil menghirup nikmat udara segar di bumi Sarawak milik Allah, saya ingin berkongsi sedikit ilmu bersama ikhwah dan akhwat fillah pagi ini. Sesungguhnya Rasulullah bersabda," Sampaikanlah walau sepotong ayat". Berdasarkan sabda Rasulullah ini, maka yakinkan dan beranikanlah diri sahabat2 untuk berkongsi sebarang ilmu yang diperolehi dgn sahabat2 yang lain dalam usaha menjadi umat Islam yang musleh. Sebagai seorang muslim, kita seharusnya bukan sekadar berusaha mempertingkatkan keimanan kita kepada ALLAH sebaliknya pada masa yang sama berusaha mensolehkan masyarakat di sekitar kita. Islam telah meletakkan garis panduan yang jelas dan mampu dilaksanakan dalam memastikan "ISLAM is the way of life" berjaya diamalkan.


Al-Syeikh Sa'id Hawwa menyebut bahawa maratib (peringkat) amal yang dituntut adalah: 

1.Individu muslim hendaklah memperbaiki dirinya sehingga memiliki anggota tubuh badan yang kuat, akhlak yang suci, daya intelektual yang tinggi (muthaqqaf), keupayaan untuk menguasai suasana aqidah yang bersih, ibadah yang benar, berjihad dengan dirinya,menjaga waktunya, teratur hidupnya, mampu memberi manfaat kepada orang lain dan setiap ikhwah hendaklah berusaha untuk mencernakan tuntutan ini dengan kesungguhan. 

2.Membentuk rumahtangga muslim sehingga keluarganya dapat menampung fikrah yang dibawanya, memelihara adab-adab Islam dalam setiap urusan rumahtangganya, memilih isteri yang solehah dengan memberikan panduan kepada hak dan tanggungjawabnya, mendidik anak-anak dengan sebaik-baiknya.
Begitu juga dengan pembantu rumah, membesarkan mereka dalam suasana Islam dan setiap ikhwah hendak berusaha dengan satu kesungguhan untuk memenuhi tuntutan ini. 

3.Memberi panduan kepada masyarakat dengan menyebarkan dakwah dengan baik dan menghapuskan segala kemungkaran, mengajak kepada yang ma’ruf, berlumba-lumba ke arah kebaikan, menjadi unsur yang dominan dalam masyarakat sehingga dapat menguasai pendapat am (public opinion) yang disandarkan dengan pandangan Islam dan menghidupkannya dalam kehidupan am.Tuntutan ini adalah ke atas setiap individu dengan didukung oleh jamaah sebagai tenaga yang menggerakkan. 

4.Membebaskan negara dari belenggu pemerintahan yang bukan Islam dalam bidang siyasah (politik), iqtisad (ekonomi) dan ruh (kerohanian). 

5.Membaiki kerajaan sehingga menuruti Islam yang sebenarnya serta berkhidmat sebagai khadam ummah yang bekerja untuk kepentingan ummah. Antara sifatnya adalah sifat belas terhadap rakyat, keadilan sesama manusia dan berjimat dalam urusan perbendaharaan dan ekonomi negara. Menjadi kewajipan negara inipula untuk menjamin keamanan, perlaksanaan system perundangan pendidikan sehingga melahirkan kekuatan, menjaga kesihatan am dan sebagainya. 

6.Mengembalikan penyatuan umat Islam secara keseluruhan dengan membebaskan negara yang dijajah, mendekatkan budaya antara kaum dan berusaha untuk mengembalikan system khilafah yang telah dimusnahkan. 

7.Berusaha untuk mewujudkan cirri ''ustaziyat al-'alam'' (penguasaan alam) dengan penyebaran dakwah di segenap pelusuk dunia ini sehingga tidak ada lagi fitnah dan meletakkan al-Din keseluruhannya adalah milik Allah.
Keempat-empat peringkat di atas merupakan kewajipan yang perlu dipikul dengan jamaah dan setiap individu yang bersama dengannya sebagai pendukung yang utama. 

Lihatlah betapa beratnya tugas ini dan betapa besarnya tanggungjawab yang perlu dipikul yang mungkin dirasakan sabagai satu khayalan dan impian yang tidak akan tercapai oleh manusia tetapi Allah s.w.t. telah mengingatkan kita di dalam firmanNya yang bermaksud:
''Dan (setelah Yusuf dujualkan di negeri Mesir), berkatalah orang yang membeli Yusuf kepada isterinya: ''Berilah dia layanan yang sebaik-baiknya; semoga ia berguna kepada kita, atau kita jadikan dia anak''. Dan demikianlah caranya kita menetapkan kedudukan Yusuf di bumi (Mesir untuk dihormati dan disayangi), dan untuk kami mengajarnya sebahagian dari ilmu takbir mimpi. Dan Allah Maha Kuasa melakukan segala perkara yang telah ditetapkanNya, akan tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui.'' (Yusuf: 21) 

Kita hendaklah menganggap kehadiran kita di sini adalah kehadiran dalam marhalah al-bina' (peringkat pembinaan) dan pengemasan barisan perjuangan. Melihatkan keadaan dunia zaman sekarang, perkara ini kelihatan seperti mustahil tp yakinlah bahawa janji Allah bahawa Islam akan menang adalah benar. Mungkin kita tidak sempat merasai kegemilangan Islam apabila tiba masanya Islam kembali menjadi 'uztaziyat al-alam' tetapi biarlah kita menjadi barisan yang memulakan usaha-usaha ke arah tersebut. 
Wallahhualam....


Islam itu menyatukan manusia

1 comment: